👋 Hoşgeldiniz, Keyifli Alışverişler Dileriz..
HOŞ GELDİNİZ
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
HENÜZ ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?
Kolayca üye olabilirsiniz.

Eski Kars Kaşarı Faydaları Nelerdir?

29-11-2022 17:08
Eski Kars Kaşarı Faydaları Nelerdir?
Kars kaşarı olarak bilinen peynir aslında İsviçre Gravyer peyniridir. Ortaya çıkış zamanı ise Kars ilinin 1878 yılından 1918 yılına kadar uzanan 40 yıllık işgal altındaki tarihini içerir. İsviçrelilerin Kafkasya’dan Kars’a gelmesiyle ilk mandıra kurulur, ilk Kars Gravyeri üretilir ve bu şekilde Kars kaşarı hikayesi başlamış olur.
Doğallığı lezzetine yansımış olan bu peynire farkını veren de Kars ilinin yüksek rakıma sahip yaylalarıdır. Yalnızca buralarda beslenen ineklerin sütünden imal edilmektedir, çeşitliliğe sahip dağda yetişen birçok bitkinin aromasını da böylece içerisinde barındırmaktadır.
Bu nedenle Kars kaşar peyniri üretimi de mevsimlik olarak meydana gelmektedir. Lezzeti ve doğallığıyla kendini aratan bu peynir de Kars ilinden tüm ülkeye “Karstan Yöresel” farkıyla arz edilmektedir.

Faydaları

  • Kars kaşarı tansiyonu düşürür, protein ve kalsiyum deposudur.
  • Kemik erimesini engeller.
  • Kanser hastaları için enfeksiyon önleyici özelliği nedeniyle tüketilmektedir. Kanseri önlemede etkili rol oynar.
  • Ülser hastalığına karşı koruyucu vazife görür.
  • Beyni enerji açısından besler.
  • Sindirim sistemi ve mide rahatsızlıkları için oldukça etkilidir.
  • Diş çürümesini engeller ve dişleri besler.
  • Kas ve eklem rahatsızlıklarında iyileştirmeye yardımcı olur.
  • Alzheimer rahatsızlığı oluşmasını engelleyicidir, beyni besler.
  • Katkı maddesi içermemesi açısından ve içinde bulundurduğu kalsiyum, protein gibi gelişime katkı sağlayan maddeleri nedeniyle bebeklerin ve çocukların tüketmeleri vücut gelişimi açısından etkilidir.
  • Potasyum, A vitamini ve demir eksikliği çekenler için doyurucu bir içerik deposudur.

    Tüketimi Ve Saklanması

    Hakiki Kars kaşarı bazı kaşar türlerine alerjisi olan bireylerde alerjiyi ve migreni tetikleyebilir. Zengin yağ içermesi sebebiyle kilo kontrolü uygulayanlar, yağsız kısımlarından tüketmeye özen göstermeli ve 2 dilimden fazla tüketmemelidir. Yine kalp rahatsızlığı, kolesterol sorunu olan bireyler için de sınır yine 2 dilimdir ve mümkünse doktora danışılmalıdır.

    Kars kaşarını yumurta içerisine rendeleyerek omletlerde, tost yaparak, çorbaların üzerine, pizzalarınızın üzerinde, poğaçalarınızın içerisine koyabilir, Kars kaşarıyla lezzetli bir kumpir yapabilir, tavada yalnızca kızartabilir veya kahvaltılarda pişmemiş haliyle tüketebilirsiniz.

    Kars kaşarı buzluk ve derin dondurucularda saklanmamalıdır. Bu durumda tüm özelliğini kaybedecektir. İşte bu noktada Kars kaşarının nasıl muhafaza edileceği oldukça önem taşımaktadır.

    Mümkünse biraz rutubetli olan bir ortamda saklamaya özen gösterin. Saklayacağınız ortam serin olmalı, ortalama sıcaklığı 5-10 derece civarında olabilir. Ayrıca saklayacağınız ortamın karanlık olması da önemlidir. Bunun için en iyi ortam evinizin kileri veya deponuz olabilir. Ancak buzdolabında saklamaya kararlıysanız bunun için de en iyi bölüm sebzelik kısmı olacaktır.

    Ayrıca Kars kaşar peynirinizi kesinlikle açıkta bırakmamaya özen gösterin. Hava alabilir ancak tamamen açıkta kalmamalıdır, açıkta kalması durumunda hızla kuruyacak ve çatlayacaktır. Çatlamış ve kurumuş bir Kars kaşarı lezzetini ve görselliğini kaybetmeye başlar. Bunun için bir buzdolabı poşetiyle sıkıca kapatabilirsiniz. Nemlenmemesi için de öncelikle kağıt havlu ile sarmanız daha iyi olacaktır.

    Kars kaşarının kendine has aromasının bozulmaması için mümkün olduğunca suyla temasından uzak tutun, özelliğini yitirmemesi açısından ise yalnızca tüketeceğiniz kadarını kesin ve dilimlemeyin. Ayrıca kaşarın küflenmesi sizi yanıltmasın Kars kaşarının olmazsa olmaz özelliğidir, küflü tabaka kaşarın iç yapısını korunmasını sağlar.


    Nelere Dikkat Edilmelidir?

    Hakiki Kars kaşarı diğer kaşar türleri gibi rahatlıkla bulabileceğiniz bir kaşar değildir. Burada özellikle dikkat edilmesi gereken satın alacağınız kaşarın gerçekten Kars kaşarı olup olmadığıdır.

    Öncelikle kaşarın renginin beyaza yakın değil sarıya daha yakın olması ayırt edilmesini sağlayan en önemli özelliğidir. Diğer bir özelliği ise hakiki olmayan Kars kaşarları ateşte çıra gibi yanmaktadır. Ancak gerçek Kars kaşarı bu durumda yalnızca erimeye başlayacaktır.

    Kars kaşarı’nı Karstan Yöresel farkıyla web sitemizden güvenle satın alabilirsiniz.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.